vCloud Director 9.0 versiyonu ile VMware Flash versiyon Tenant (Müşteri) arayüzü yanında yeni bir HTML5 Tenant arayüzü sunmaya başladı. Bu versiyonla beraber müşteriler her iki arayüzü aynı anda kullanabiliyordı. vCloud Director 9.0 ve 9.1 versiyonlarında yeni HTML 5 arayüz Flash arayüzdeki %100 olarak karşılamıyordu. Bazı işlemleri gerçekleştirmek için Flash arazyüze geçiş yapılması zorunluydu. Fakat vCloud Director 9.5 ile VMware Flash arayüzüne artık dönüş yapılmasına gerek olmadığını duyurdu. Ayrıca VCD 9.5 ile yeni gelen bir kaç özellik sadece HTML5 arayüzünden yapılabilmektedir. Örnek olarak Intependent Disks ekleme gibi. VCD 9.5’dan sonra yeni gelen özellikler sadece HTML5 arayüzünden sunulması planlanıyor.
Bildiğiniz üzere Flash arayüze https://vcloud.test.local/cloud/org/CompanyName ile giriş yapılıyordu. HTML5 arazüyüne ise https://vcloud.test.local/tenant/CompanyName ile giriş yapılabilir. Her iki giriş ekranına da aynı kullanıcı adı şifre ile giriş yapabilirsiniz.
ilk yazımda yeni HTML5 arayüzde VAPP/VM hazırlayıp bu VM’lerin özelliklerine değineceğim. Giriş yaptıktan sahip olduğunu kaynakların (CPU,RAM,Disk) durumlarını gösteren arayüz karşılayacaktır. Sonrasında sahip olduğunuz OVDC’ye tıklamanız gerekiyor.
Compute Sekmesi altındaki vAPPs ekranından New vAPP denilir.
Açılan ekranda oluşturalacak vAPP e isim verilip bu vAPP’in içerisine bir ya da bir VM eklemek için Add Virtual Machine denir.
İki şekilde VM hazırlanabilir.
- Birincisi yeni bir VM kurmak. Açılan pencerede VM ve Computer Name verilir. VM’e atanacak Ram,CPU, Disk ve Network bilgileri girilir. İşletim sistemi versiyonu ve hangi işletim sistemi ISO’sundan kurulum yapılacağı seçilir. Önceden hazırlanmış VM size larını kullabileceği gibi Customize diyerek sizde RAM,CPU ve Disk atayabilirsiniz.
- ikincisi önceden hazırlanmış templatelerden birisi seçilip VM’ e isim verilir ve işletim sistemi içerisinde görünecek ismi Computer Name ile verilir
İki VM hazırlandıktan sonra Create ile VM ve VAPP kurulumu gerçekleştirilir.
VAPP/VM Özellikleri
Oluşturulan vAPP’i ve altındaki VM’leri Power On ile açabilirsiniz. Details ile vAPP içerisindeki VM lerinize ulaşabilirsiniz.
Açılan ekranda önceden oluşturulmuş VM lerin listesi yer almaktadır. İlgili VM üzerindeyken VM’i shutdown , CD ekleme, Silme, Reset, Snapshot gibi bir çok işlemler yapabilirsiniz.
VM’e tıklanarak ya da Compute sekmesinden Virtual Machines altından VM özelliklerine ulaşabilirsiniz. General sekmesinde VM ismi, Computer Name değiştirilebilir.
Hardware sekmesiyle VM’in Ram, Disk, CPU ve Network ayarları değiştirilebilir ya da yeni hardware eklenebilir.
Guest Os Customization sekmesinde eğer Enable Guest Os Customization denirse VM computer name, Password, SID, Domain’e alma işlemlerini bu ekrandan otomatik yapabilir.
Advanced sekmesi ile VM üzerinde rezervasyon ve limit işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Monitoring sekmesinden VM in CPU,RAM ve Disk ile ilgili basit performans bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Bu yazı yorumlara kapalı.